logo

 

Informatie

Hooked on Solutions

Jim van den Haak

Nieuwe Langendijk 1C
2611 VG Delft
Tel: 06- 48 58 10 78
Mail: Jim@hookedonsolutions.nl

Hosting, waar moet ik op letten

hosting provider kiezen

Hosting, waar moet ik op letten

Door mijn ervaring in de web community wordt mij regelmatig gevraagd wat de valkuilen zijn bij het het kiezen van een hosting provider. Er zijn er nogal wat, dus ik ga het hier proberen duidelijk te maken.

 

Hosting is als familie.

 

Er zijn diverse vormen van hosting, maar ik praat vandaag alleen over Web hosting. Web hosting is het creëren van een plekje op het internet waar bezoekers uw website kunnen vinden. Het is dus niets meer dan een harde schijf die verbonden is aan een domeinnaam. Vraag ik om de domeinnaam in mijn favoriete browser (dus vul ik in www.hookedonsolutions.nl)? Dan gaat de  harde schijf werken en toont deze mij de website. Niet al te spannend lijkt mij, toch wel.

 

Er zijn zo veel hosting providers te vinden dat u hoogstwaarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is dan een goede, waar haalt u rendement? Waar moet ik op letten?

 

De meeste hosting providers laten u geloven dat hosting is gebaseerd op een aantal punten:

  • Harde schijf ruimte
  • Data verkeer
  • Hoeveelheid MySQL databases
  • Hoeveelheid e-mail adressen

Hier berekenen zij een prijs over die u maandelijks mag betalen. Daar is niets mis mee, maar wat ze vergeten te zeggen is hoe de infrastructuur eruit ziet. We kunnen een dure hosting opzetten die met een inbelmodem aan het internet hangt. Dan haalt u nog geen rendement, uw website is traag en de SEO score zorgt voor een negatief bericht naar bijvoorbeeld Google. Hosting providers moeten zich dus als familie bekommeren om uw website, e-mail en databases. Doen zij dat niet, dan is het vertrouwen weg. Verhuizen kan altijd, maar het brengt een hoop narigheid met zich mee.

 

Goede hosting providers herken je aan vrijheid.

 

Als je een hosting provider gekozen hebt, waarschijnlijk door aanraden van een familielid of kennis, kijk dan altijd even naar de restricties. Wordt er een data limiet opgelegd, heeft u maar een beperkt aantal mailboxen, is de webruimte erg klein. Dit zijn zaken waar u rekening mee moet houden. Gaat u een webshop starten? Dan heeft u een flinke hoeveelheid ruimte nodig om alle productfoto’s te stallen. Bent u een blogger? Dan let u op data verkeer, want u wilt natuurlijk niet extra betalen als u een hoop verkeer krijgt op uw blog. Hoe meer vrijheid je “krijgt” van een hosting provider, des te beter het is voor de toekomst. U geeft uw kindje in handen van deze provider die u het beste wenst.

 

De motor, ook niet bepaald onbelangrijk

 

Hoe werkt dat nou, een website. Wat laat een website draaien en hoe komt het dat ik een hoeveelheid HTML code kan zien als tekst en foto’s? Dan moeten we een stap terug naar de basis. De motor van het geheel. Ik ga nu een voorbeeld geven van een WordPress website. Deze omvat alle belangrijke aspecten die een website laten draaien. De 3 belangrijkste elementen voor het laten werken van een website zijn de volgende:

 

  • Een besturingssysteem
  • Een webserver
  • Een database server
  • Een PHP compiler (vertaal programma die PHP scripts ondersteund)

 

Besturingssysteem: Dit kan bijvoorbeeld zijn Windows of een linux vorm (Ubuntu, redhat etc.) Meestal wordt er gekozen voor een Linux vorm aangezien deze makkelijker en veiliger te onderhouden is. Linux is een ‘Open source besturingssysteem”. Er is een enorme groep mensen die zorg draagt voor de updates en veiligheid. Een fijn gevoel aangezien zij ook niet graag aangevallen worden. En zij doen dit niet voor het geld, wat Microsoft natuurlijk wel doet. Al om al, Linux is meestal goedkoper als besturingssysteem en betrouwbaarder.

Webserver: Een webserver is een stuk software dat de aanvragen van een website regelt. Het voorziet de aanvraag van een specifieke website van de routes die moeten doorlopen worden voordat de website getoond wordt aan de gebruiker. Apache en Nginx zijn daar goede voorbeelden van. Apache wordt wereldwijd het meest gebruikt en dus het meest elastisch wat betreft samenwerking met andere componenten.

Database server: Dit zegt eigenlijk al genoeg. Deze software regelt de verzoeken die nodig zijn om een database aan te roepen. Meestal wordt hiervoor MySQL voor gebruikt. Klein, schaalbaar en eenvoudig te beheren. Een database is een groepering van data. In een database houd je data bij elkaar (bijvoorbeeld: Naam, woonplaats, huisnummer, postcode, etc). Daardoor is deze data makkelijk aan te roepen.

PHP compiler: PHP is een programmeertaal. PHP is in het leven geroepen omdat het web veranderd. Data uit een database moet op een website getoond kunnen worden. PHP is ontwikkeld om de data uit een database makkelijker in een HTML (de taal waar een normale website in geschreven wordt) pagina te stoppen en aan te passen. WordPress is volledig geschreven in PHP omdat het alle data uit een database haalt. Een compiler is niets meer dan een vertaal programma. Deze vertaald de PHP code in bruikbare HTML code.

 

Moeten we dus gaan kiezen voor een provider, dan zijn deze 4 aspecten ook een rede om kritischer naar een provider te kijken. Hoe snel is mijn provider met updates. Wat als mijn site gehackt wordt. Welke versies gebruikt mijn provider voor Apache en PHP? En wellicht ook, hoe groen is mijn provider? Dit zijn vragen die u kunt stellen om erachter te komen of de provider doet wat u belangrijk vindt. Als de motor op orde is, dan kunt u een website hosten die voldoet aan de minimale eisen om, bijvoorbeeld, goed gevonden te worden.

 

De keuze van uw provider

Ik doe al jaren zaken met Vimexx. Deze provider heeft gunstig geprijsde pakketten voor ieder wat wils. De dashboard is eenvoudig te begrijpen en biedt de vrijheid die ik verwacht van mijn provider. Neem eens een kijkje. Ze helpen u graag met uw keuze.

 

Bent u eruit en heeft u een keuze gemaakt? Gefeliciteerd, dan kan het web avontuur gaan beginnen. Zet uw website op en toon het aan de wereld. Vergeet u niet aan te melden voor de diverse zoekmachines zodat zij uw website kunnen tonen aan mensen die op zoek zijn naar producten of diensten die u aanbied.

 

Vragen of opmerkingen over dit artikel, laat het mij even weten. Via de contact pagina kunt u zien hoe u mij kunt bereiken.